jeni duke lexuar...
Ushtrime

Ushtrim no.2 … Input/Output

Supozoni se nje kompjuter, i cili perbehet, nder te tjera, nga nje CPU dhe dy pajisje periferike D1 dhe D2, qe komunikojne me kujtesen qendrore M nepermjet nje busi sistem te perbashket.

CPU mund te ekzekutoje maksimumi 2×10instruksione ne sekonde (2MIPS). Mesatarisht nje instruksion ekzekutohet ne 8 cikle clocku, 4 prej te cileve perdorin busin e sistemit.

Nje operacion lexim/shkrimi ne kujtese kerkon 4 cikel clocku.

Te llogaritet :

a. Debiti maksimal (“bandwith”) i transferimit te te dhenave (D max.) nga pajisja D1, e cila funksionon sipas teknikes me bllokim, duke ditur se programi qe perdoret per kete qellim perbehet nga 5 instruksione.

b. D max. i pajisjes D2, e cila perdor tekniken DMA transparente.

 Zgjidhje

a. Paisja D1, e cila funksionon sipas teknikes me bllokim, per te shkembyer 1 byte do te kerkoje 5 instruksione. Kohezgjatje e nje instruksioni eshte mesatarisht 0.5 mikro sekonde (0.5×10-6). Kjo meqenese ekzektuohen 2 MIPS.

Per rrjedhoje, kohezgjatja e nevojshme per te shkembyer 1 byte do te ishte :

5*0.5*10-6 =2.5 mikrosekonda

Pra, debiti ose shpejtesia max. e transferimit te te dhenave do te llogaritej :

Dmax. = 1/ 2.5 x10-6 = 0.4 MB/sek

b. Paisja D2 funksionon sipas DMA transparente, pra 1 byte data do te transferohet kur CPU nuk perdor busin e sistemit. Meqenese ne tekniken DMA, aksesi eshte  direkt ne kujtese, atehere per nje 1 byte do te duhen 4 cikle clocku (sa eshte nje operacion lexim/shkrimi ne kujtese). Per pasoje, gjate kohezgjatjes se ekzekutimit te nje instruksioni (8 cikle cloku do te mund te shkembehen : (8-4)/4 = 1 byte. (qe do te thote se çdo instruksion mund te shoqerohet me 1 byte te transferuar sipas DMA transparente).  Pra, debiti ose shpejtesia max. e transferimit te te dhenave do te ishte :

D max = 1*2×106 = 2 MB/sek

Diskutim

Ende pa komente.

Lini një Përgjigje

Ju lutemi, bëni hyrjen me një nga këto metoda që të postoni komentin tuaj:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Regjistroni adresën tuaj e-mail për të marrë artikujt e rinj nëpërmjet mesazheve ...

Kategori

Intel CPU Architectures

Procesore Apple Ax

Apple A12 Bionic
Këtë e pëlqejnë %d blogues: