Arkiva

Këtu është krijuar një arkivë e vogël me botimet më kryesorë që qëndrojnë në themelet e Epokës Digitale.

A R K I V A   E S H T E    D U K E    U   P L O T E S U A R  –

Foto - George Boole

George Boole

George Boole (1815-1864) – matemaitikan, filozof dhe logjicien autodidakt anglez. Profesor në Universitetin e Cork, Irlandë dhe anëtar i “Royal Society”. Me punimet e tij kontribuoi në fushat e ekuacioneve diferencialë dhe logjikës algjebrike.  Teorinë e tij, që sot njihet si “algjebra e Bulit” (ang. Boolean algebra), e paraqiti në dy botime me tituj “The Mathematical Analysis of Logic” – Analiza Matematike e Logjikës (1847)  dhe “An Investigation of the Laws of Thought” – Një vëzhgim mbi Ligjet e Mendimit – (1854).  Termi “algjebra e Bulit”  për herë të parë është përdorur në vitin 1913 prej Henry M. Sheffer.

George Boole – “The Mathematical Analysis of Logic” (1847)

George Boole “An Investigation of the Laws of Thought” (1854)

Foto - Claude Shannon

Claude E. Shannon

Claude Elwood Shannon (1916 – 2001) – inxhinier elektronik dhe matematikan amerikan. Konsiderohet si krijuesi i teorisë së informacionit. Ai u njoh me algjebrën e Bulit në një kurs të filozofisë në Universitety of Michigan. Në vitin 1937 në tezën e tij të Masterit në MIT, demostroi se si algjebra binare e Bulit mund të shërbente për të optimizuar krijimin e sistemeve me rele elektromekanike. Kështu,  Shannon ishte i pari që përdori veçorinë binare të qarqeve të komutuar për të kryer veprime logjikë.  Në vitin 1948 boton artikullin e famshëm   “A Mathematical Theory of Communication”, që shënon edhe zanafillën e vërtetë në Teorinë e Informacionit.

Claude E. Shannon – A symbolic analysis of relay and switching circuits, Master Thesis, version origjinal, 1936

Claude Shannon – The synthesisof two-terminal switching circuits – Bell labs

Claude Shannon – A Mathematical Theory of Communication – Bell labs, 1948 

turing

Alan Mathison Turing (1912-1954) – Matematikan dhe kriptolog britanik, punimet e të cilit përbëjnë bazën teoriko-shkencore të Informatikës.

Diskutim

Ende pa komente.

Lini një Përgjigje

Ju lutemi, bëni hyrjen me një nga këto metoda që të postoni komentin tuaj:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Regjistroni adresën tuaj e-mail për të marrë artikujt e rinj nëpërmjet mesazheve ...

Kategori

Intel CPU Architectures

Procesore Apple Ax

Apple A12 Bionic
Këtë e pëlqejnë %d blogues: