archives

BUS

Kjo etiketë i është përshoqëruar 5 postimeve

“Simbioza” SATA – HDD/SSD

Ndërfaqa SATA në “simbiozë” me perfomancën e “hard disk drive”    SATA (akronim i Serial AT Attachment) është ndërfaqe e tipit bus, që shërben për komunikimin e njësisë qëndrore kompjuterike, ose  “host”, me pajisjet e kujtesave masive si p.sh. “hard disk drives” (shkurt HDD), DVD/CD ose SSD (Solid State Drives). Figura bashkangjitur tregon vendndodhjen e … Vazhdoni leximin

Busi Intel QPI (QuickPath Interconnect)

Prej vitit 2008,  me  mikroarkitekturën “Nehalem”, Intel hoqi dorë përfundimisht nga busi FSB, bus i tipit “shared”, duke kaluar ne një model të ri busi, i tipit “point-to-point”, që është busi QuickPath Inetrconnect, shkurt QPI. Ky bus përdoret edhe në mikroarkitekturat më të reja si Sandy Bridge dhe Ivy Bridge. Me mikroarkitekturën “Nehalem”, fillimisht, kontrollori … Vazhdoni leximin

Quiz no.6

Ushtrim…komunikimi CPU-kujtesë në buse sinkron dhe asinkron

Një bus i tipit sinkron ka një cikël clocku 50 ns. dhe çdo transmetim në bus kryhet natyrisht brenda një cikli clocku. Në një bus tjetër të tipit asinkron procedura “handshake” kërkon 40 ns. Një fjalë të dhënash në kujtesën qëndrore lexohet për 200 ns. Gjerësia e busit, në të dy rastet, është 32 bitë. Të gjenden: 1. Shpejtësia e … Vazhdoni leximin

Ushtrim…llogaritje në një bus

Supozojme se ne nje sistem qendror, CPU dhe kujtesa qendrore ndajne nje bus sinkron te perbashket me gjeresi 32 bite dhe frekuence 100 MHZ. Nje fjale e kujteses me gjatesi 64 bite lexohet ne 50 ns. Ne kete sistem nje lexim nga kujtesa kryhet ne 8 cikle busi ose 80 ns duke bere qe debiti … Vazhdoni leximin

Regjistroni adresën tuaj e-mail për të marrë artikujt e rinj nëpërmjet mesazheve ...

Kategori

Intel CPU Architectures

Procesore Apple Ax

Apple A12 Bionic