archives

histori

Kjo etiketë i është përshoqëruar 4 postimeve

CISC vs. RISC – historia dhe e ardhmja sipas njërit prej pionerëve të RISC

Profesor David Patterson është një nga pionierët e procesorëve RISC. Në vitet 1981-1982 së bashku me një ekip të “University of California, Berkeley”  ai krijoi procesorin e parë RISC I. Edhe emërtimet RISC/CISC i atribuohen D.Patterson-it. Këtu është një kopje e artikullit të D.Patterson dhe C.Séquin ku ata trajtojnë procesorët RISC I dhe II. David … Vazhdoni leximin

Ligji i “Moore” apo ligji i “Wirth-it”…?

Në 1965 Gordon Moore, në ketë  artikull, parashikonte se  në vitin 1975 numri i komponentëve në një qark të integruar,  për një kosto minimale, do të ishte 65.000, duke siguruar kështu një rritje prej 200% çdo vit. Në vitin 1975, në artikullin Progress In Digital Integrated Electronics, dhe pastaj në 1979, Moore e rishikonte këtë tendencë duke e … Vazhdoni leximin

Pak histori…

Në formë të përmbledhur këtu shtjellohet historia pasionante e kompjuterave elektronikë, që simbolikisht mund të thuhet se zë fill tek kokrra e vogël e rrërrës… Këtu më poshtë do te ndalemi vetem ne kompjuterat elektronike, nderkohe qe makina e pare llogaritese mekanike u krijua me 1623 nga Wilhelm Schickard e pasuar nga ajo e krijuar prej Blaise … Vazhdoni leximin

Kanë thënë…

“Computer science is no more about computers than Astronomy is about telescopes”  – Edsger Dijkstra “I have always wished that my computer would be as easy to use as my telephone… My wish has come true: I no longer know how to use my telephone” – Bjarne Stroustrup “The most important single decision I ever made was to … Vazhdoni leximin

Regjistroni adresën tuaj e-mail për të marrë artikujt e rinj nëpërmjet mesazheve ...

Kategori

Intel CPU Architectures

Procesore Apple Ax

Apple A12 Bionic