archives

Intel

Kjo etiketë i është përshoqëruar 3 postimeve

Çfarë është “The Power Wall”?

Në figurën e mëposhtëme (marrë prej Patterson&Hanessy) tregohet trendi rritës i performancës së procesorëve të ndryshëm, prej vitit 1978 – 2005, shprehur në SPECint. Kështu, falë zhvillimeve të arkitekturës, mikroarkitektorës dhe teknologjisë së procesorëve, prej vitit 1986-2002, perfomanca e tyre ështe rritur me rreth 52 %  në vit, ose dyfishuar çdo dy vjet. Sipas këtij grafiku, … Vazhdoni leximin

Busi Intel QPI (QuickPath Interconnect)

Prej vitit 2008,  me  mikroarkitekturën “Nehalem”, Intel hoqi dorë përfundimisht nga busi FSB, bus i tipit “shared”, duke kaluar ne një model të ri busi, i tipit “point-to-point”, që është busi QuickPath Inetrconnect, shkurt QPI. Ky bus përdoret edhe në mikroarkitekturat më të reja si Sandy Bridge dhe Ivy Bridge. Me mikroarkitekturën “Nehalem”, fillimisht, kontrollori … Vazhdoni leximin

Ushtrim no.2 – µprocesor Intel, mënyrat e adresimit

Le të marrim një rast konkret. Në një procesor Intel, regjistrat DS, BX dhe SI dhe kujtesa qëndrore përmbajnë vlerat  si në figurën e mëposhtëme: Cila do të ishte vlera e regjistrit akumulator AX, pas ekzekutimit të instruksioneve të mëposhtëm ? MOV   AX, 3600H MOV   AX,[1200] MOV   AX,BX MOV   AX,[BX] MOV   AX,1100H[BX] MOV   AX,[BX][SI] Zhvillim : Në … Vazhdoni leximin

Regjistroni adresën tuaj e-mail për të marrë artikujt e rinj nëpërmjet mesazheve ...

Kategori

Intel CPU Architectures

Procesore Apple Ax

Apple A12 Bionic