archives

IBM

Kjo etiketë i është përshoqëruar 3 postimeve

Çfarë është “The Power Wall”?

Në figurën e mëposhtëme (marrë prej Patterson&Hanessy) tregohet trendi rritës i performancës së procesorëve të ndryshëm, prej vitit 1978 – 2005, shprehur në SPECint. Kështu, falë zhvillimeve të arkitekturës, mikroarkitektorës dhe teknologjisë së procesorëve, prej vitit 1986-2002, perfomanca e tyre ështe rritur me rreth 52 %  në vit, ose dyfishuar çdo dy vjet. Sipas këtij grafiku, … Vazhdoni leximin

Ligji i “Moore” apo ligji i “Wirth-it”…?

Në 1965 Gordon Moore, në ketë  artikull, parashikonte se  në vitin 1975 numri i komponentëve në një qark të integruar,  për një kosto minimale, do të ishte 65.000, duke siguruar kështu një rritje prej 200% çdo vit. Në vitin 1975, në artikullin Progress In Digital Integrated Electronics, dhe pastaj në 1979, Moore e rishikonte këtë tendencë duke e … Vazhdoni leximin

Pak histori…

Në formë të përmbledhur këtu shtjellohet historia pasionante e kompjuterave elektronikë, që simbolikisht mund të thuhet se zë fill tek kokrra e vogël e rrërrës… Këtu më poshtë do te ndalemi vetem ne kompjuterat elektronike, nderkohe qe makina e pare llogaritese mekanike u krijua me 1623 nga Wilhelm Schickard e pasuar nga ajo e krijuar prej Blaise … Vazhdoni leximin

Regjistroni adresën tuaj e-mail për të marrë artikujt e rinj nëpërmjet mesazheve ...

Kategori

Intel CPU Architectures

Procesore Apple Ax

Apple A12 Bionic